ДПС са внесли в НС предложение за решение, чиято цел е да

...
ДПС са внесли в НС предложение за решение, чиято цел е да
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС настояват НС да вдигне спешно ветото над Скопие

ДПС са внесли в Народно събрание предложение за решение, чиято цел е да се утвърди така наречен френско предложение на преговорната рамка за участието на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз.

В коридорите на Народното събрание водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че през последните шест месеца държавното управление на премиера в оставка Кирил Петков не е направило нищо, с цел да позволи спора. " В Брюксел приказваха едно, а в България назад. Все едно от двете е неистина ", сподели Карадайъ. 

Към тях се причислиха и от ГЕРБ, въпреки че по-рано денем двете партии направиха по този начин, че чуването на външния министър в оставка Теодора Генчовска да бъде анулирано. За първи път сходно съвещание щеше да бъде намерено за публицисти.

В декларация от парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че Кирил Петков " с бездействието си освен не реши противоречивите въпроси, а ги задълбочи ", с което министър председателят в оставка заплашил българския народен интерес. " Той пречеше напълно на преговорния развой и с двойнствената си външна политика “, сподели Атанасова. И заяви, че от ГЕРБ-СДС са подготвени с план на решение на преговорната рамка за европейското бъдеще на  Северна Македония, който към този момент са подписали.

Изявлението й обаче не беше чуто от всички, защото " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия, както и 6-имата отцепници от партията на Слави Трифонов демонстративно напуснаха залата.

Атанасова подкани партиите, " които държат на евроатлантическата посока на България ", да поддържат тяхната самодейност. " Настояваме Кирил Петков и държавното управление да одобрят двустранният протокол неотложно ", прикани още Десислава Атанасова. 
Според нея проектът на решение за утвърждение на преговорната рамка е гаранция, че " България няма да изпусне историческия миг и че българските национални ползи ще бъдат предпазени ".

Съпартиецът й Даниел Митов сподели по Би Ти Ви, че въпросното решение ще бъде импортирано в Народно събрание още на следващия ден. " Ще внесем решение за РСМ на следващия ден. Трябва да задължим държавното управление да направи съответните ходове, с цел да контракти и да отбрани националните ползи. Трябва да се подпишат двустранните протоколи и по-късно да се отиде на съвет със съответната позиция ", добави още Митов. 

 

ПРОВАЛЕНО ЗАСЕДАНИЕ

С гръмовен скандал пропадна днешният опит да бъде прегледано предлагането на френското председателство на Европейски Съюз по разногласието със Северна Македония във външната комисия на българския парламент. По-късно денем, откакто кабинетът " Петков " падна след сполучлив избор на съмнение, лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ заяви, че партията е внесла в деловодството на Народното събрание предложение за решение, което да утвърди препоръчаното от френското председателство на план за проговорна рамка за участието на Северна Македония в Европейски Съюз.

Идеята на ръководещите беше през днешния ден да се организира чуване на външния министър в оставка Теодора Генчовска. То трябваше да послужи като основа за по-нататъшно разискване на самодейността на Париж. От ГЕРБ-СДС обаче оповестиха, че няма какво ново да научат от първия ни посланик. Същото мнение споделяше и Движение за права и свободи. От опозицията настояха, че депутатите би трябвало напряко да получат от Министерския съвет план на решение по тематиката. Такъв план нямаше. Накрая, по предложение на Движение за права и свободи, което герберите поддържаха, съвещанието беше отсрочено. Това се случи, макар че едвам часове по-рано вождът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов персонално даде обещание поддръжката на своите депутати, в случай че ръководещите решат скоростно да придвижат въпроса през Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР